Checklista för en smidig flytt

När kontraktet för det nya hemmet är skrivet med säljare och mäklare är det mycket som ska göras. Adressen ska ändras, försäkring ska tecknas, en flyttfirma ska anlitas och mycket mer. Det kan därför vara bra att skriva en checklista som man sedan kan bocka av eftersom, för att försäkra sig om att man inte har glömt något.

Adressändring till din nya adress
Det är viktigt att komma igång att adressändra från sin gamla adress till den nya. I annat fall kommer posten fortsätta gå till den gamla adressen och det kan skapa problem både för dig och dom nya ägarna. Börja med att göra en flyttanmälan till Skatteverket, så att du får rätt bokföringsadress, och anmäl sedan detta för adressändring. Det gör man enkelt på nätet och det tar bara ett par minuter.

Säga upp och teckna försäkringar
Det är otroligt viktigt att ha en hemförsäkring och det första du bör göra när du flyttar in i ditt nya hem är att teckna en sådan. Det finns olika försäkringar för din flyttfirma för olika boenden, och vid ett husköp behöver du en villaförsäkring och för en lägenhet en bostadsrättsförsäkring. Flyttar du till lägenhet kan det dock vara klokt att kolla med den förening där lägenheten är belägen om dom har några speciella avtal.

Anlita flyttfirma
När det gamla hemmet är rensat och nedpackat i flyttkartonger är det en god idé att anlita en flyttfirma. Var ute i god tid för att hitta någon som är tillgänglig den dagen du önskar flytta och jämför gärna offerter och referenser innan du väljer firma. Vill man så kan man såklart flytta helt på egen hand men räkna i så fall med ett tidskrävande arbete.

Flyttstädning
Det finns vissa krav på flyttstädning när man lämnar över sin gamla bostad till sin nya ägare. Ofta kommer man överens tillsammans med mäklare och säljare om vad som ska gälla. Ska säljaren till exempel börja renovera direkt kanske inte en grundlig städning behöver genomföras. Om så inte är fallet ska bostaden lämnas över ren och fräsch, och har man inte tid och ork att städa själv så kan man anlita hjälp även för detta. Ett tips är att kolla med den flyttfirma man valt, vissa erbjuder nämligen städtjänster också.

Genom att skriva en checklista inför sin flytt kan man försäkra sig om att alla delar utförs, och dessutom få en tydlig överblick av vad som blivit gjort. Är du osäker på alla delar kan du alltid be mäklaren om tips och råd, dom har koll på det mesta och brukar även kunna hjälpa till med vissa saker.