Så här förbereder du dina väggar för nya tapeter

Först och främst, låt oss ta ett ögonblick för att visa vår uppskattning för tapeter

De har sett ut som allt från renässansporträtt till skrikande 70-tals psykedeliska mönster, och ändå har de hållit ut. Tapeter är som ett tåligt litet bakgrundsbarn i en familj av interiörer. Men precis som alla andra barn, behöver de lite förberedelse och omsorg för att kunna visa upp sina bästa sidor.

Nu när vi har visat vår respekt, låt oss komma till saken: hur förbereder du dina väggar för nya tapeter? Låt oss börja med att säga att denna uppgift kan vara en bit så kladdig som att äta spaghetti utan bestick, och ungefär lika underhållande som att se färg torka. Men det behöver inte vara så. Med rätt inställning (och en rejäl dos humor) och genom att hitta målare stockholm kan du förvandla det till ett äventyr.

 

Först och främst, det är viktigt att inse att du har två fiender i den här processen: gamla tapeter och ojämna väggar. Gamla tapeter kan vara envisa, klängande som en gammal kärlek som vägrar att släppa taget. Och ojämna väggar… tja, de är lika irriterande som en knäpp i ryggen som du bara inte kan nå.

Så hur tar du dig an dessa problem? För gamla tapeter rekommenderas det att använda en ångmaskin. Ja, det låter lite som något från en steampunk-roman, men det är faktiskt en mycket praktisk enhet. Den fungerar genom att blöta tapeterna med ånga, vilket mjukar upp limmet och gör det lättare att skrapa bort tapeten. Se bara till att du har en skrapa i närheten, annars kommer du att se ut som om du försöker klösa bort tapeten med dina nakna händer, vilket inte är den mest professionella looken.

 

När det gäller ojämna väggar, kan du använda en blandning av sandpapper och tålamod

Om du känner att du behöver ta ut några aggressioner, kan detta vara ett bra tillfälle att göra det. Bara se till att du inte river bort hela väggen i processen. Om du upptäcker stora hål eller skador på väggen, kan du behöva använda lite spackel och ett spackelverktyg för att jämna ut dem.

Sedan kommer den delen som alla hatar: rengöringen. Det är tråkigt, det är tröttsamt, och du kommer att hitta damm och skräp på platser du aldrig ens visste fanns. Men tro mig, det är värt det. En ren vägg kommer att göra att tapeterna fäster bättre, och du slipper se små klumpar och dammkorn under dina vackra nya tapeter.

När du har rengjort väggarna kommer du att vara redo för nästa steg: primer. Om du undrar vad primer är, tänk på det som ett lager av “förtroende” mellan väggen och tapeten. Det kommer att hjälpa tapeten att fästa bättre, och det kommer att göra din tapetseringsprocess mycket enklare. Bara en varning: det kommer att lukta. Mycket. Så öppna ett fönster, eller bättre än så, hela huset, och se till att du har något att andas genom. Ingen vill bli yr av primer-ångor.

 

Nu när du har förberett dina väggar, är det dags att ta itu med tapeten

Om du aldrig har sett en rulle med tapet förr, kommer du att bli förvånad över hur tung den är. Det är som att lyfta en mycket hungrig katt: du förväntar dig inte att den ska vara så tung, men den är det. Detta är den punkt där du kommer att inse att du verkligen, verkligen, borde ha mätt dina väggar innan du köpte tapeten. Om du inte har gjort det, kommer du att spendera nästa timme eller två i en tapet-räkning-maraton, och du kommer att önska att du hade betalat mer uppmärksamhet i matteklassen.

Om du har mätt dina väggar korrekt, gratulerar jag dig! Du är nu redo att börja tapetseringen. Detta är en process som kräver precision, tålamod och en viss förmåga att tolerera upprepning. Om du någonsin har byggt ett torn av legobitar, bara för att inse att du missade en bit i mitten, kommer du att ha en idé om hur det känns.

Det är också bra att komma ihåg att alla gör misstag. Om du klipper en bit tapet för kort, inte panik. Ta en djup andning, skratta åt dig själv, och kom ihåg att ingen kommer att märka det om du inte pekar på det. Och om de gör det, kan du alltid skylla på husdjuren.

När allt är sagt och gjort, och dina nya tapeter sitter vackert på dina väggar, kommer du att kunna stå tillbaka och beundra ditt arbete. Du kommer att se bortom dammet, svetten och den gångna tapeten, och du kommer att se en vacker, nyklädd vägg som lyser upp ditt rum. Och kanske, bara kanske, kommer du att ha fått ett skratt eller två på vägen.

 

Så det är det: en guide till att förbereda dina väggar för nya tapeter. Det är kladdigt, det är arbetsamt, och det kan vara frustrerande. Men med rätt inställning och lite humor, kan det också vara roligt. Och vem vet? Nästa gång du går förbi en tapetaffär, kanske du stannar för att titta på de senaste trenderna, istället för att skynda förbi med ett skräckslaget uttryck. Lycka till!