Vad påverkar priset för flytthjälp? 

Att anlita en flyttfirma som flytthjälp är ett alternativ som många tar till istället för att ta hjälp av familj och vänner. Hur mycket det kostar att anlita en flyttfirma beror på många olika faktorer och är därför ingen enkel fråga att svara på. Det är omöjligt att sätta ett exakt pris för flytthjälp utan att veta de unika förutsättningarna som råder för din flytt.

Faktorer som påverkar priset du betalar:

  1. Hur mycket du själv förbereder

Desto mer du förbereder inför flytten, desto mindre blir det för flyttfirman att göra, och desto billigare kan du komma undan. Framförallt om du betalar ett timpris för din flyttfirma kan du spara mycket pengar genom att förbereda kartongerna. Packa kartongerna och märk dem, ställ dem sedan på ett lämpligt ställe i exempelvis hallen så flyttfirman enkelt kan bära ut dem. Genom tydliga markeringar vet flyttfirman hur respektive flyttfirma ska hanteras, vilket effektiviserar arbetet. 

  1. Fast pris eller timpris

Många flyttfirmor väljer att ta betalt per timme medan vissa kan erbjuda ett fast pris för hela flytten. Vilket alternativ som blir billigast kan vara svårt att veta. Om du får ett fast pris kan du jämföra med ett ungefärligt timpris och räkna på den beräknade arbetstiden. På så sätt kan du uppskatta om du kan komma undan billigare genom att betala ett fast pris, eller om ett timpris är att föredra. 

  1. Vem som packar

Om du vill att flyttfirman hjälper dig med packningen blir självklart det en ytterligare kostnad att räkna med. Du kan spara in mycket pengar på att packa själv, men då är det viktigt att du packar på rätt sätt. 

  1. Hur många som hjälper till med flytten

När du får en offert från en flyttfirma bör du se efter hur många arbetare som planeras hjälpa till under flytten. Desto fler personer, desto mer kostar det. 

  1. Hur många flyttkartonger du har

Hur stort bohag du har, i form av möbler och kartonger, är en påverkande faktor för vilket slutpris du betalar. En bostad på 50 kvadratmeter blir betydligt mycket billigare att flytta än en bostad på 100 kvadratmeter. 

  1. Hur stor flyttbilen är

Storleken på flyttbilen som används bestämmer hur mycket den rymmer, vilket påverkar arbetstiden och därmed kostnaden för flytthjälpen. 

  1. Var flyttfirman kan parkera

Var flyttfirman kan parkera vid din nya bostad påverkar hur effektiv flytten är, vilket påverkar arbetstiden och därmed kostnaden. Om du flyttar till lägenhet är det allra bäst att kunna parkera precis utanför porten. Om du har hiss eller inte kan även påverka hur enkel flytten blir att utföra. 

  1. När och var du ska flytta

Att flytta under röda dagar och helger är dyrare, då medarbetarna på flyttfirman behöver få OB tillägg. Om du flyttar mitt under rusningstrafik kan det även ta lång tid för flyttbilen att köra mellan ditt gamla och nya hem, vilket påverkar arbetstiden.